Chesterfield: een klassieker onder de leren banken

Mijn recensie duikt in de geschiedenis van de iconische Chesterfield bank, een tijdloos symbool van luxe en comfort. Ontdek de cultuur en stijl.
Auteur

Lotte Hoekstra

Publicatiedatum

20 november 2023

Inleiding

The original chesterfield brighton 3 zitsbank zetel salon antiek bruin 550x2140

Er zijn maar weinig meubels zo herkenbaar als de Chesterfield bank oftewel het Chesterfieldmeubel. Deze is naar verluidt vernoemd naar Philip Stanhope (1694-1773), de vierde graaf van Chesterfield, die een Britse diplomaat, schrijver en expert was op het gebied van mode en meubels. Naar verluidt heeft hij de eerste Chesterfield bank voor zijn huis in gebruik genomen.

Prijzen

Oorsprong van de Chesterfield

Er bestaat geen twijfel over dat de leren Chesterfield bank een klassieker is. Niemand zal betwisten dat hij zijn plek als een design icoon heeft verdiend. Maar er is enige verwarring in de manier waarop hij zo werd genoemd, en hoe het een verkorte naam voor het beschrijven van een met knopen versierde, met leer beklede bank werd.

Paul Fleming, die behoort tot de vierde generatie meubelmakers bij het bedrijf Fleming Howland dat de auteursrechten op de naam Chesterfield bezit, zegt dat de oorsprong van de naam een echt mysterie is. “Oorspronkelijk betekende Chesterfield gewoon een bank of zelfs een meubel,” zei hij. “We maken ze al jaren en we zijn naar musea geweest en hebben veel onderzoek gedaan, en we kunnen geen enkel stuk papier vinden om de oorsprong ervan te verklaren. “Het lijkt niets meer te zijn dan een beschrijving van een bank die door de eeuwen heen is geëvolueerd.” Voor liefhebbers van deze klassieke stijl is de Original Chesterfield: Klassiek bankstel met prachtig leer een perfecte representatie van tijdloze elegantie en comfort.

Natuurlijk zijn er wel anekdotes. Sommigen zeggen, niet verwonderlijk, dat hij vernoemd is naar de graaf van Chesterfield, die een spreker was en een soort modedeskundige in zijn tijd. Het verhaal gaat dat hij op zijn sterfbed zijn dienaar en zijn vriend, de heer Dayrolls, toesprak en zijn laatste woorden waren: “Geef Mr Dayrolls een bank.” Toen stierf hij. De dienaar was kennelijk in de war en wist niet of de graaf bedoelde dat zijn vriend moest gaan zitten of een bank cadeau kreeg. Het verhaal leeft voort, maar de graaf zou geen bank hebben bedoeld, zegt Fleming. Men neemt aan dat de heer Dayrolls niet werd gezien op straat met een bank op zijn rug.

In de late 18e eeuw was diepknopen op meubels ook in de mode maar dan in fluweel, niet in leer. Hier zijn dus ook geen aanwijzingen te vinden. Fleming zegt dat de juiste definitie van een Chesterfield een bank is met de armen en rug op dezelfde hoogte.

De knopen zijn blijkbaar ontwikkeld om de stoelen ongemakkelijker te maken. Zelfs toen waren het dure meubels, en vaak behoorden ze tot rijke mannen van standing die vaak mensen over de vloer kregen die ze wilden zien. De knopen zijn ontworpen om te voorkomen dat ze te lang bleven.

Wat de oorsprong ook is, de Chesterfield is een klassieker die een bepaalde stijl symboliseert. Hij is nog steeds populair in herenclubs, en er is ook een terugkeer naar de oorspronkelijke vorm met steeds populairder wordende fluwelen Chesterfields. Een paarse fluwelen Chesterfield bezitten (of op zijn minst willen), maakt dat iemand officieel tot de middenklasse behoort. Voor diegenen die de voorkeur geven aan de klassieke leeruitvoering, is de Beliani Chesterfield een prachtig alternatief dat een tijdloze elegantie aan elke ruimte toevoegt.

Stijl van de bank

The original chesterfield brighton 3 zitsbank zetel salon antiek bruin 550x5502

De achterkant van de Chesterfield heeft typisch dezelfde hoogte als de gekrulde armen, waardoor het stuk een omhullend ‘cocon gevoel’ krijgt wanneer je je erin nestelt. De rugleuning is voorzien van comfortabel leer en de bank staat meestal op bolpoten. Als je er eentje ziet in een designmagazine, zie je meteen ook de bibliotheek in een Brits landhuis, de gemeenschappelijke ruimte in een herenclub of de familiekamer in een modern huis. Nieuwe Chesterfield-versies zijn deze van Mitchell Gold + Bob Williams (ongeveer $ 3.500) en de versie die RH produceert heet Kensington (ongeveer $ 4.000). Veel makers van moderne Chesterfields bieden ze aan in fluweel, linnen en een verscheidenheid aan onderhoudsvriendelijke stoffen. Maar het tabak kleurige leer bepaalt of je de klassieke look wilt of net niet.

Tijdens bezoeken aan statige huizen of rondleidingen door paleizen of kastelen zal je vaak een Chesterfield bank in een prachtige omgeving vinden. Een hotel of bar zal echter net zo goed een Chesterfield hebben staan, en veel etablissementen ontwerpen hun interieur rond Chesterfield banken, om een meer onderscheidende klantenkring aan te trekken en om een sfeer van weelde te creëren. Een reis naar Chesterfield zelf zal de meest enthousiaste fans bekoren, maar Chesterfields zijn over de hele wereld te vinden; in gerechtsgebouwen, weelderige huizen, kantoren, wachtruimtes, vergaderruimtes, coffeeshops enz. Je zal nooit ver hoeven te lopen om er eentje te vinden.

Bekende Chesterfield banken in popcultuur

Hoewel leren Chesterfield banken een reputatie genieten van klasse en verfijning, zijn ze relatief moeilijk te vinden in de popcultuur en media.

Misschien is de beroemdste Chesterfield bank degene die zogenaamd door Sigmund Freud werd gebruikt. Veel experts zijn van mening dat Freud een Chesterfield gebruikte waar zijn patiënten op zaten of lagen tijdens de hypnotherapie. Tijdens de negentiende eeuw werd de Chesterfield bank synoniem met psychiatrie en hypnose, en werd hij een vaste waarde in wachtkamers en behandelingsruimten van allerlei artsen en therapeuten. Er zijn ook veel verschillende kunstwerken te vinden, meestal met naakte mensen languit liggend op een Chesterfield, die werden geschilderd om in de Freud-referentie te passen.

In het boek ‘A hitchhikers guide to the galaxy’, gebruiken het hoofdpersonage Arthur Dent en zijn vriend Ford een door de tijd reizende Chesterfield bank, die hen op verschillende locaties doorheen het ruimte – tijd continuüm brengt. Deze bank verschijnt in een deel van de boeken en radioreeksen, hoewel niet in alle versies.

In een beroemde scène worden Arthur en Ford bij elkaar passende witte en bruin leren Chesterfield banken, die met hun kussens als mond spreken. Elk is versierd met twee kleine kussens, in de kleuren die het personage droeg, die de bank de vorm van een gezicht geven.

Veel mensen geloven dat in de tv-serie ‘Friends’ een Chesterfield bank werd gebruikt, maar dit is een mythe. De bank in Central Perk is een sofa met hoge rugleuning, terwijl de banken in Monica’s appartement ook een hoge rugleuning hebben.