Hoe onderhoud je een leren bankstel?

Mijn toptips voor het onderhouden van leren banken! Ontdek hoe je vlekken verwijdert & levensduur verlengt met eenvoudige stappen.
Auteur

Eva Willems

Publicatiedatum

20 november 2023

Hoe kan je een lederen bankstel het best onderhouden? Deze handleiding geeft een uitgebreid overzicht van de stappen om uw bank in perfecte staat te houden. Om een lederen bankstel schoon te houden kan je hem elke maand vegen met een vochtige lap. Je kan daarbij een desinfecterend schoonmaakmiddel gebruiken, een zeepje of gewoon met water alleen.

Slijtage van een leren bank is vaak onvermijdelijk, niemand zal je ooit vertellen om te stoppen met de Netflix-binges, maar krassen en slijtage komen van zelf. De leer zou met de tijd eigenlijk beter moeten worden. Je weet wel, net zo als een goede wijn. “De beste manier om aan leer te denken, is om de leer te vergelijken met ons eigen huid. Anilineleder van goede kwaliteit is een natuurlijk, ademend materiaal; het verandert in de loop van de tijd “, zeggen de meubelontwerpers. En net als de huid, moet leer regelmatig worden verzorgd om er op zijn best uit te zien. Weet je niet waar te beginnen? Onze restauratie experts weten er alles van en delen hun advies over het reinigen van lederen meubels, plus de geheimen om die verouderde leer weer tot leven te brengen.

Regelmatig onderhoud

Het enige regelmatige onderhoud dat uw leren banken en stoelen nodig hebben, af en toe een goede afstoffen met een droge doek en maandelijks een leercrème gebruiken om het materiaal zacht en gehydrateerd te houden. Eigenlijk kan ditzelfde product u helpen bij het opruimen van vuil of vlekken die ook opduiken. Dit is wat u moet doen, stap voor stap:

Stap 1: Doek

Om milde vlekken aan te pakken, dompel een schoon, vochtig doekje in een warm sopje en gebruik het om de vlek weg te vegen. Donkere vlekken, zoals die van een inktpen, zijn een ander verhaal. Een wattenstaafje gedrenkt in ontsmettingsalcohol kan het wegkrijgen. Wees voorzichtig om het direct op de vlek toe te passen, zodat de alcohol de vlek niet op meer van het leer verspreidt.

Stap 2: Drogen

Zorg ervoor dat je het leer zorgvuldig droogt met een schone droge doek om schimmel te voorkomen. Voor het beste resultaat laat u de vlek een nacht met rust.

Stap 3: Bevochtigen

Bevochtig het materiaal opnieuw door de leercrème aan te brengen met een schone doek. Laat het vervolgens intrekken en mooi glimmen.

Stap 4: Professionele reparatie

Als dat niet werkt, ga dan naar een winkel waar men leren meubilair repareert. Doe dit om permanente schade te voorkomen.

Schade door huisdieren

Hoe kan je scheuren en vlekken voorkomen? Katten en soms honden gebruiken leer soms als een (erg dure) krabpaal, dus leer ze om van de bank af te blijven. Dit is 1 van de meest voorkomende oorzaken van schade.

Kameromstandigheden en schade aan bank

Voordat u een leer bankstel aanschaft moet u uw kamer ‘klimaat’ overwegen. In de meeste gevallen zijn het omgevingsomstandigheden die leiden tot het kraken van leer, met name extreme temperaturen en gebrek aan vocht. Als je een bank recht onder je airconditioning plaatst of naast een radiator of voor een knapperend vuur, zal het leer uitdrogen. Zonlicht kan dit effect ook hebben, dus vermijd het plaatsen van meubels vlak naast een raam of glazen deur, of hang gordijnen op die licht blokkeren.

Bevochtig het leer

Om specifieke plekken op de leren bank te behandelen, moet u een passende behandeling voor uw type leer vinden. Hoe dan ook, gebruik een lichte hand. Minder is meer bij het toepassen van een product op leer. Test eerst een klein deel van de bank. Voor gekleurd leer, wees extra voorzichtig en weet van tevoren dat elk product het leer waarschijnlijk zal verdonkeren.

Beoordeel de leer kwaliteit

De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfhuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède.Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm, noemt met dik leder. Door bijkomende inkrimpingprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typische, rustieke karakter verleent.Antiek leder is leder van de meest hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.Aniline-geverfd lederen meubels, waarbij de kleurstof het hele materiaal doordringt, is niet alleen duurzaam, maar is eigenlijk bedoeld om er geleefd uit te zien.

Voor grote opdrachten, beste zou zijn om een profesioneel leerdeskundige in te schakelen Loop niet het risico het leer verder te beschadigen. Voor grote sneden raden we aan contact op te nemen met een professional die kleur en textuur kan mengen door warmte toe te passen en reparaties aan het leer uit te voeren.

Zorg ervoor dat hij niet te vaak wordt nat gemaakt en te vaak schoonmaken kan ook nadelig zijn.

Een lederen bankstel kan veel jaren meegaan. Vooral als je er heel keurig mee omgaat. Het hangt ook af van wat soort leer jou bankstel gemaakt is.

Heb je per ongeluk tijdens het eten gemorst of heeft je kindje op je bankstel wat eten laten vallen? Ben je bang dat de vlek misschien niet meer uit je bankstel zal komen? Maak je geen zorgen. Er zijn verschillende manieren om de vlekken uit de bank te krijgen.

Reiniging met zeep en water

Over het algemeen kan je gewoon met wat zeep en water de vlek uit je bank krijgen. Maar er zijn ook meer manieren om dat te kunnen doen. Behalve een sopje en een doek kan er ook met een warm sopje de vlek verwijderd worden. Is er een vlek ontstaan door een lekkende pen en lukt het niet om het met een sopje eruit te krijgen? Geen nood. Dat kan ook met een mengsel van alcohol en water. Let wel dat je alcohol meer is dan je water. Je dept daarna dit mengsel met een doekje over de vlek heen en kan je hem dan wegpoetsen met een borsteltje. Een handige tip hierbij is om een tandenborstel te gebruiken.

Er zijn ook reinigingsproducten die goed zijn voor leder. Die zijn dan ook handiger om te gebruiken bij onderhoudt.

Deze manieren van schoonmaken werken echt. Ik spreek uit eigen ervaring. Mijn jongen van drie jaar tekende een keer op de bank. Ik was even radeloos en ik dacht hoe haal ik dit nou van de bank. Ik probeerde het eerst met een sopje maar die werkte lichtjes. Toen ik mijn man vertelde nadat hij thuis kwam van het werk zei hij dat ik het kan proberen met een beetje alcohol en wat minder water erbij. Ik depte dat mengsel toen op de bank en ik poetste het daarna weg met een oude tandenborstel en ja hoor de vlek ging er helemaal uit. Boos op mijn zoontje was ik helemaal niet. Dankzij hem heb ik iets bij geleerd en kan ik hem nu delen met anderen die lederen banken hebben en degene die van plan zijn eentje te kopen.

Klimaat en levensduur bankstel

Het klimaat van het gebied waar je woont bepaalt ook het levensduur van de bankstel. Woon je in wat warmere streken en is de bank niet in een koele ruimte geplaatst kan hij niet zo lang meegaan. Maar waaneer je in in een koudere streek woont of is de bankstel geplaatst in een koele ruimte kan hij wel veel langer mee.

Een leren bankstel die is voorzien van een glans laag kan ook heel snel krassen. Een tip voor het voorkomen van te veel krassen is te proberen om niet met nagels tegen de bank te komen of met een voorwerp met een scherpe rand. Een bank met veel krabben is niet zo aantrekkelijk. Maar het kan best wel mogelijk zijn dat je opnieuw een glans laag over bank laat plaatsen door een meubelzaak of iemand die zich daarmee bezighoudt.

Het is ook mogelijk dat je je bank weer opnieuw kan laten bekleden met leer. Zo heb je om de bepaalde tijd bijvoorbeeld een ander kleur bankstel en een ieder die hem ziet zal dan denken dat je er een nieuwe hebt gekocht.

Lederen banken zijn niet alleen mooi in huis en op het balk0n of terras, maar ook in wachtruimten van kantoren kunnen zij geplaatst worden. Wat ik ook heb gezien is dat bij de praktijk die ik bezoek de wachtruimten lederen banken hebben waarop de patiënten lekker in kunnen zitten en wachten tot zij geroepen worden.

Lederen banken kunnen te vinden zijn in veel leuke modellen en kleuren. Ze komen soms dan ook met een leuke lederen tafel die erbij past.

Ik wil heb zelf ook een lederen bank in mijn voorzaal. Daarvan heb ik een licht blauwe. Ik heb hem gecombineerd met een glazen tafel en op de bank heb ik een paar leuke kussentjes geplaatst in de kleuren groen wit en paars. Ik speel vaak met de kleuren omdat ik een witte muur heb. Dan ziet mijn huis er wat minder saai uit. Ik heb ook wat kussentjes met leuke graphics erop en teksten. En om de 6 maanden verwissel ik de kleuren van mijn kussentjes. Soms ga ik dan voor een rood witte kleur op mijn blauw leer en dan zet ik een leuke zwarte witte spreid over de leuning van mijn bank.

De bank voelt ook lekker aan en is heerlijk om samen met mijn man te liggen of zitten en te kijken naar een leuke film. Soms val ik er zelf in slaap. We hebben vorig week ook nog twee leren banken gekocht. Alleen hebben die geen leuningen. Die hebben we geplaatst bij de ramen, zodat we window zittingen hebben. Ik hou heel veel van lezen dus is het heerlijk om op zo een bankstel bij het raam te zitten met een spannend boek in mijn hand.

Vlekken

Koop je een zwarte leren bankstel dan is de kans klein dat hij vlekken krijgt die permanent te zien zijn, maar die kans bestaat wel. Niet iedereen zal houden van een lichte bankstel. Dus een donkere of zwarte heeft ook veel voordelen. Je veegt hem ook maar even schoon met een natte doek en het is schoon. Bang zijn voor vlekken is niet echt nodig.