Hoe herstel je een doorgezakte bank?

Mijn tips om je doorgezakte bank te fixen! Kussens, veren, hout: alles wat je moet weten voor een bank als nieuw.
Auteur

Sara van Beek

Publicatiedatum

20 november 2023

Leren en stoffen bankstellen kunnen na verloop van tijd verslijten, waardoor de kussens doorzakken. Je kan hem altijd weggooien en een nieuwe bank kopen, of je kan geld besparen door hem te herstellen. Eerst moet je de bank inspecteren en uitzoeken waarom hij doorzakt. Het kan een kwestie zijn van oude kussens of versleten veringen, of het kan zo complex zijn als een gebroken frame.

Als het probleem bij de kussens ligt, is er een makkelijke oplossing. Als de kussens bij inspectie goed lijken, moet je mogelijk de veren of het frame vervangen. Afhankelijk van de omvang van de schade kan het nodig zijn om de hele bank te vervangen.

Voordat je je leren of stoffen bank uit elkaar gaat halen, maak je het best een paar foto’s zodat je iets hebt om naar te verwijzen. Als je kan, neem de foto’s dan mee naar een lokale meubelmaker, om te bekiljken of ze kunnen helpen het probleem vast te stellen.

Kussens

Haal alle kussens van de bank en draai de bank om zodat je de onderkant kan zien. Zoek naar gescheurde stof en gebroken of verrot hout. Als je gebarsten hout ziet of hout dat “gebogen” is, moet je het vervangen. Dit houdt in dat het grootste deel van de bekleding wordt verwijderd en dit kan tijdrovend kan zijn. Mogelijk moet je een deel van de stof aan de onderkant, ook bekend als de stofkap, verwijderen om de veren te inspecteren. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat de stof niet scheurt.

Veren

Let op wat voor veren er in het bankstel zitten. Sommige banken hebben zig-zag veren, andere banken gebruiken spiraalveren. Bepaal of de veren verbogen of gebroken zijn. Als de veren gebogen zijn, kan je ze mogelijk zelf repareren. Als ze stuk zijn, moet je misschien je bank meenemen naar een stoffeerder. Oudere banken hebben meestal spiraalveren, terwijl nieuwere banken voorzien zijn van zigzagveren. Of je bank heeft mogelijk helemaal geen veren, afhankelijk van de kwaliteit van het frame. Controleer de ruimte onder de kussens. Het kan zijn dat de latten of banden van de bank gesprongen zijn.

Vulling

Inspecteer het schuim en de vulling. Wees hierbij voorzichtig als er leer om de bank heenzit. Het schuim is meestal gemaakt van katoen of wol, maar het kan ook een mix van materialen zijn, waaronder polyester. Als het schuim opvallende deuken vertoont, moet je mogelijk het hele kussen vervangen. Als de vulling versleten is, maar het schuim fijn is, kan je enkel de vulling vervangen.

Je kan zowel schuim als vulling online kopen of in een winkel met stoffen. Je kan je bankkussens ook opvullen met een ander materiaal als je dat wil, je hoeft geen schuim te gebruiken. In plaats daarvan kan je katoen, dons, of zelfs oude kleding gebruiken. Het materiaal waarmee je ze opvult zal de zachtheid van de bank beïnvloeden. Zorg ervoor dat je de stevigheid leuk vindt voordat je elk kussen opvult. Overweeg de duurzaamheid van de materialen. Sommige materialen houden het misschien niet, maar schuimvulling kan jaren meegaan.

Knip de vulling in vorm en leg deze over de kussenvulling naar keuze. Zorg ervoor dat je “vellen” vulling gebruikt. Snijd ze op de afmetingen van het zitvlak en omwikkel de kussens met enkele lagen. Vergeet niet om ze glad te strijken, anders kan je een hobbelige zitplaats creëren.

Kussenhoezen

Vervang de kussenhoezen. Zodra je je kussens hebt gerepareerd, kan je ze terug plaatsen in hun hoezen. Ga op de bank zitten om te zorgen dat de kussens het enige probleem waren met de verzakte bank. Als de bank nog steeds inzakt, inspecteer dan het frame opnieuw.

Latten en veren

Controleer de latten. Als de houten latten die het frame van de bank ondersteunen gebroken zijn, moet je het hout en de schroeven vervangen. Meet de latten en noteer hoeveel je er nodig hebt. Je zou je materiaal bij een bouwmarkt moeten kunnen kopen. Als dat nodig is, neem dan een lat mee als referentie om ervoor te zorgen dat je precies krijgt wat je nodig hebt. Je kan ook een stuk multiplex tussen het frame en de kussens plaatsen voor extra ondersteuning. Dit is geen permanente oplossing en het kan de bank iets steviger maken dan je zou willen. Gebruik houtlijm om de uiteinden af te dichten. Gebruik een nietpistool met lange, dikke nietjes of een hamer en zeer dunne spijkers om de balk op zijn plaats te bevestigen.

Repareer gebogen veren. Als ze zijn gedraaid of gebogen, kan je ze vermaken met behulp van een tang om de veren terug te buigen in de vorm van de andere. Als je de veren moet vervangen, kan je het beste je bank meenemen naar een professionele meubelmaker. Het vervangen van veren vereist speciaal gereedschap.

Gebroken hout

Verwijder eventueel gebroken hout. Als het houten frame gebarsten of rot is, moet je de bank uit elkaar halen en het hout vervangen. Misschien ontdek je dat het hout dat werd gebruikt om de bank te bouwen multiplex is. Als dit het geval is, overweeg dan om het te vervangen door hardhout. Verwijder alle stoffen die zijn bevestigd aan het hout dat je gaat vervangen. Pas op dat je hierbij de stof niet beschadigt. Je moet de veren verwijderen die aan het frame zijn bevestigd, waarvoor je een speciaal gereedschap nodig hebt. Dit proces kan gevaarlijk zijn, dus wees voorzichtig. Zodra de veren en de stof veilig zijn verwijderd, haal je het hout van de bank.

Bevestig het nieuwe hout op de bank. Gebruik hiervoor een nietpistool of een hamer en spijkers en vervang de gebroken planken door het nieuwe hout. Zet het frame vast met houtlijm en laat het volledig drogen. Bevestig de veerklemmen aan het nieuwe hout. Zet de klemmen vast met nieuwe schroeven. Plaats de bekleding en de stof terug op de bank. Nu het frame vervangen is, kan je de bekleding opnieuw aan het hout bevestigen. Trek met een nietpistool de stof strak en niet vast aan de onderkant van het frame. Klaar! Je lederen of stoffen bank is weer zo goed al nieuw!