Hoe leer je een kat af aan een leren bank te krabben?

Mijn gids biedt tips om katten van je leren bank weg te houden. Leer over krabpalen, geurafweer en speelse training voor je huisdier!
Auteur

Lucas van Dijk

Publicatiedatum

20 november 2023

Ben je ten einde raad omdat je kat aan je leren bank krabt? Hoe leer je dat gedrag af? Lijkt je kat niet te beseffen dat haar krabgedrag je meubels verwoest? Als dat zo is, dan is het tijd voor je kat om een ander plekje te vinden om aan te krabben. Ze zal dit niet uit zichzelf doen, dus je zal moeten uitzoeken hoe je haar krabgedrag kan veranderen op een manier die jou en haar gelukkig maakt.

Prijzen

Hoes / beschermer op bankstel

Als u op zoek bent naar een concreet product tegen schade door katten, dan is deze hoes / beschermer voor bankstellen tegen katten het bekijken waard op Bol.com

Klauwen

Als je een kattenliefhebber bent met leren meubels, weet je hoeveel ze ervan houden om hun klauwen erin te zetten. Katten krabben; het maakt nu eenmaal deel uit van hun aangeboren gedrag. Ze krabben om hun klauwen te scherpen, en het is een van de manieren waarop ze hun stempel drukken. Krabben is iets wat katten moeten doen, dus probeer niet te voorkomen dat je kat je leren bank krabt door haar krabgedrag volledig te stoppen.

Krabpalen

Zet twee of drie krabpalen neer in je huis naast je leren bank, op plaatsen waar je kat graag rondhangt. Ideaal zou zijn als je de krabpalen in huis haalt op hetzelfde moment dat je je kat mee naar huis neemt. Het is makkelijker om te voorkomen dat een kat in het begin aan je leren meubels krabt, dan om haar te trainen de krabpaal te gebruiken nadat ze al begonnen is met krabben aan je meubels. Maar het is wel mogelijk om een kat opnieuw te trainen.

Hoekbank bergamo xl incl. led 92000000792327950

Materialen

Er zijn verschillende soorten materialen waar katten graag aan krabben, zoals golfkarton, vloerbedekking en sisal (een soort tapijt). Krabpalen kunnen verticaal of horizontaal worden gericht, maar katten geven vaak de voorkeur aan verticale palen. Krabpalen kunnen ook in verschillende vormen en maten worden geleverd. Sisal is een erg populair krabmateriaal bij katten. Sisal is te vinden bij de lokale tapijtwinkel, of je kan ook contact opnemen met je dierenarts of plaatselijke dierenwinkel om te zien waar het kan worden gekocht. Krabpalen zijn een goede manier voor katten om zich uit te strekken. Hoewel katten de voorkeur geven aan verticale palen, zullen horizontale palen ook toelaten dat je kat zich kan uitstrekken als ze krabt.

Hoewel een krabpaal misschien niet het designstuk is dat je in gedachten had voor de woonkamer, moet je hem neerzetten waar je kat hem zal gebruiken. Ze wil misschien niet naar de hoek van de wasruimte om even te gaan krabben. Minder opdringerig maar even onderhoudend zijn krabborden die op de grond liggen of aan de muur worden bevestigd. Experimenteer om te zien wat je kat leuk vindt. Ze verkiest misschien een hoge paal in de ene kamer en een krapbord op de grond in een andere ruimte.

Speelgoedmuis

Laat een speelgoedmuis aan de krabpaal bengelen om je kat te verleiden daar te spelen. Spuit de geur van kattenkruid op de krabpaal voor extra verleiding. Ga op handen en knieën zitten en krab zelf aan de paal; je kat zal de hint snappen en met je mee gaan doen.

Bedek je meubels met plastic om het minder aantrekkelijk te maken voor je kat, terwijl je haar traint om de krabpaal te gebruiken. Het meubilair zal helaas ook voor jou minder aantrekkelijk aanvoelen. Maar als je kat eenmaal de krabpaal gebruikt, kan je het plastic weer verwijderen.

Plaats plastic dopjes op de klauwen van de kat als ze nog steeds aan je leren meubels krabt, zelfs met een krabpaal in de buurt. Een milde lijm hecht de nageldopjes en ze blijven vier tot zes weken zitten. Het is een beetje als een kat-manicure. Wanneer je kat haar “nep”-nagels draagt, krabt ze misschien nog steeds aan je meubels, maar ze zal ze niet beschadigen.

In handen klappen

Klap in je handen of zeg op een bevelende toon “Nee” als je je kat betrapt op het krabben aan je meubels. Ze zal hiervan schrikken en andere oorden gaan opzoeken.

Maak van je bank van leer een ongewenste krabpaal. Aangezien je niet kan voorkomen dat je kat krabt, moet je haar leren dat ze je bank niet als krabpaal mag gebruiken. Er zijn een aantal technieken die haar kunnen ontmoedigen om te krabben op je bank. Leg een sinaasappelschil in de buurt van de bank. Katten houden niet van de geur van citrus. Week een doekje in geuren die onaangenaam zijn voor katten (bijv. Cologne, parfum of menthol) en leg dat in de buurt van de bank. Bevestig materialen aan de bank die het voor de kat moeilijk maken om te krabben, zoals aluminiumfolie, dubbelzijdig plakband en schuurpapier.

Bespuit haar met water als je haar aan je bank ziet krabben. Dit kan haar tijdelijk ontmoedigen om aan je bank te krabben, maar het is waarschijnlijk dat het je kat alleen zal leren krabben als je er niet bent. Deze techniek zal op de lange termijn niet effectief zijn. Verwijder haar geur uit de bank. Katten krabben waar ze hun geur hebben achtergelaten, dus het verwijderen van haar geur uit de bank zal haar ervan weerhouden eraan te krabben. Bezoek de plaatselijke dierenwinkel om een geurverwijderingsspray te kopen.

Herorienteer je kat

Heroriënteer je kat. Dit betekent dat wanneer je kat aan je leren bank krabt, je haar fysiek oppakt en naar een van haar krabpalen verplaatst. Het kan enige tijd duren voordat ze begrijpt waarom je haar verplaatst, en ze hoeft niet per se aan de paal te krabben wanneer je haar verplaatst. Als ze echter wel begint te krabben aan haar paal, beloon haar dan met een snoepje. Door het gebruik van positieve versterking, zal ze worden aangemoedigd om de krabpaal te gebruiken in plaats van de bank. En je leder blijft daardoor behouden en gaat niet kapot.

Voed haar en speel met haar in de buurt van haar krabpaal. Een goede manier om je kat aan te moedigen haar krabpaal te gebruiken, is door tijd met haar door te brengen in de buurt van de paal. Hoe meer positieve associaties ze heeft met de paal, hoe groter de kans dat ze eraan krabt.